Utashiány és az omikron-variáns miatt 33 ezer járatot töröl a légitársaság

Megosztás

Pedig már jelenleg is rendkívüli módon megcsappant az utazási hajlandóság, a járvány előtti időszakhoz képest 60%-os kapacitással működnek. Ebből vágnak most még tovább.

33 ezerrel kevesebb járatot indít a Lufthansa télen a koronavírus új, omikron variánsának hatásai miatt, írja az AFP. Carsten Spohr, a cég vezérigazgatója szerint a járvány előttihez képesti 60 százalékos kapacitásból így további 10 százalékot vesznek vissza, mert a január közepétől február végéig tartó időszakra jelentősen visszaesett a foglalásaik száma.

A csökkenés kiváltképp a légitársaság központi országait, az omikron által egyre jobban sújtott Németországot, Svájcot, Ausztriát és Belgiumot érinti. Spohr hozzátette: még több járatott kellett volna lemondaniuk, ha nem indítják el azt a 18 ezer gépet többségében üresen, amelyekre a leszállási és felszállási jogaik megtartásához szükség volt.

Több transzatlanti járatot is le kellett mondania a Lufthansának, mert egyre több pilótájuk betegedett meg. Mindez annak ellenére történik, hogy a cég nagy személyi tartalékkal készült a járvány miatt. A Lufthansa 2020-ban 5,5 milliárd eurós veszteséget szenvedett, ezért a német államtól kért és kapott támogatást. A légitársaság idén novemberben jelentette be, hogy visszafizeti az összesen felhalmozott, 9 milliárdos segélyösszeget. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek